Mitä pidät itsestäsi?

Se kuinka tulet toimeen itsesi kanssa, peilautuu suoraan ihmissuhteisiisi. Toisinaan on hyvä päivittää suhdetta myös itseensä. Eikä se ole ollenkaan rankkaa mikäli muistaa, että epäonnistumisia ei ole.

Parisuhde- ja seksuaalineuvoja Jonna Närhi

1.10.2020 | Jonna Närhi

Syksy saapui ja luonto vaihtaa väriään, muuttuu ja valmistautuu uudistumaan. Vanhat lehdet lannoittavat maata ja valmistelevat jo tulevaa. Me ihmiset myös muutumme koko ajan pikkuhiljaa, elämäämme tulee uusia tilanteita ja ihmisiä.

Se miten muutokseen suhtaudumme, on meidän oma valintamme. Voimme antaa menneisyyden hedelmöittää tulevaisuuttamme ja ottaa kokemuksemme rikastuttavina oppeina. Itse pidän sanonnasta ”onnistun tai opin”, ei ole olemassa siis epäonnistumista on vain oppimista ja uudistumista. Voimme päivittää itseämme ja myös parisuhdettamme parempaan versioon, kun opimme menneistä ja saamme käyttöömme uusia kokemuksia ja työkaluja tehdä niin.

̶

Onnistun tai opin. Ei ole olemassa epäonnistumista.

On vain oppimista ja uudistumista.

̶

Otetaan syksy riemulla vastaan ja valmistaudutaan uuteen kukintaan ravitsemalla maaperämme näillä keräämillämme kokemuksilla. Maailma muuttuu kovaa vauhtia ja ne, jotka osaavat ja pystyvät mukautumaan uusiin tilanteisiin selviävät parhaiten. Näin voimme ajatella myös parisuhteistamme ja perheistämme, ne ovat vahvimpia, jotka osaavat joustaa ja katsoa asioita niin, että saadaan kaikkia tyydyttävä lopputulos. Yleensä osaamme tämän kyllä työelämässä, mutta kotona päädymme toisinaan pyrkimään vain kohti voittamista yhteistyön sijaan. Parisuhde ei ole mikään kilpailu, jossa pitäisi voittaa vaan sen pitäisi olla meidän lepopaikkamme suuresta maailmasta, jossa saamme olla omia itseämme.

Toivottavasti meidän jokaisen oma itse on niin hyvä tyyppi, että haluaisimme sen ystäväksemme.

Me voimme itse muokata siitä tyypistä, joka asuu meissä, juuri sellaisen kuin itse haluamme. Haluanko olla hyvä tyyppi vai jotain muuta?

Itsensä kehittäminen kannattaa aina aloittaa alhaalta ylöspäin, eihän taloonkaan rakenneta kattoa ennen seiniä tai seiniä ennen pohjatöitä. Kun pohjatyöt ovat kunnossa ja osaamme tyydyttää itse omat perustarpeemme. Näin meistä voi tulla hyviä tyyppejä.

Ihminen on perusluonteeltaan laiska. Energiaa on pitänyt säästää ennen muinoin vain tärkeisiin asioihin, jotka ovat auttaneet hengissä pysymiseen. Aika moni meistä ajattelee, että jonkun muun pitäisi muuttua eikä meidän. Parisuhteemme olisi parempi, jos tuo toinen tekisi niin tai näin… muuttuisi sellaiseksi tai tällaiseksi.

Tämä on itsensä huijaamista.

Me emme voi kasvattaa aikuisia ihmisiä, jokaisen aikuisen pitäisi kasvattaa itse itseään ihan omasta halustaan ja jos näin ei ole, emme voi ottaa vastuuta muiden ihmisten kasvutarinoista. Mitä sitten voimme tehdä? Voimme näyttää esimerkkiä, muuttaa omaa käytöstämme ja olla itse niitä hyviä tyyppejä.

Voisitko olla itse itsesi paras ystävä? Hyvien tyyppien luominen tuo kaikille hyvinvointia niin parisuhteessa, perheissämme kuin työpaikoilla ja yhteiskunnassa. Joten otetaan tavoitteeksemme luoda tämä maa täyteen hyviä tyyppejä, jotka seisovat omilla jaloillaan ja ajattelevat omilla aivoillaan. Hyvät tyypit kantavat vastuuta niin itsestään kuin omasta sosiaalisesta piiristään ja tuovat positiivisuutta ympärilleen. Meistä jokainen voi alkaa luomaan itsestään hyvää tyyppiä. Hyvän tyypin luominen tarvitsee tietoa, kannustusta ja työkaluja, silloin kannattaa ottaa elämäänsä tsemppari, joka auttaa viemään tätä sinun projektiasi eteenpäin.

Ole hyvä.

Parisuhde- ja seksuaalineuvoja Jonna Närhi

Jonna Närhi, parisuhde- ja seksuaalineuvoja

Heräsikö ajatuksia? Kerro se meille!

10 + 5 =