Tunnetko sen mitä tarvitset?

Kyllä, työssäni parisuhde- ja seksuaalineuvojana kohtaan jatkuvasti saman asian. Tunteemme ovat lähes aina väärässä. Tunteemme ovat seuraus, eivät syy. Mitäpä jos lähtisimme hoitamaan syytä, emmekä seurausta?

Parisuhde- ja seksuaalineuvoja Jonna Närhi

15.10.2020 | Parisuhde- ja seksuaalineuvoja Jonna Närhi

Yritämme tuntea sitä mitä tarvitsemme. Silti jäämme pyörimään vain tunteisiin, koska emme näe tunteidemme ja tarpeidemme välillä yhteyttä.

Poljemme jalkaa kuin pikkulapset. Miksei minun tunteisiini vastata? Ei tunteisiin tarvitse vastata, vaan tarpeisiin. On eri asia vaikkapa antaa todellista turvaa toiselle, kuin antaa toisen ripustautua.  Kaiken lisäksi tunteet saattavat kiehua. Kumppani näkee vain aggressiivisuuden, vaikka kaipaisit jotain aivan muuta häneltä.

Jotta elämämme on mielekästä, meidän tulee vastata tarpeisiimme ja osata ilmaista ne parisuhteessamme. Tämä vaatii tarpeiden tunnistamista ensin itse itsessämme. Emme voi vaatia toiselta ajatusten lukemista, emmekä voi olettaa kumppanimme tietävän mitkä ovat meidän tarpeemme. Harvoin ilman harjoittelua edes itse tiedämme todellisia tarpeitamme! Tarpeiden sijaan pyörimme usein tunteissamme, jotka meidän on helppo tunnistaa myös itsessämme. Silti tunteet eivät ole tarpeitamme – vaan pikemminkin tarpeidemme oire. Juuri tämä luo haasteita suhteen kommunikaatiolle. Hoidamme seurausta, emme syytä. Koko elämä saattaa kulkea tässä tunteiden sumussa ja huomaamme ettemme ole koskaan tyytyväisiä.

Olen kehittänyt Rohkeasti rakkaudessa -menetelmän, jonka voit omaksua parisuhdekurssillamme. Kommunikointitaitojen lisäksi Rohkeasti rakkaudessa -menetelmässä opimme tunnistamaan omat tarpeemme, jotta voimme luoda parisuhteen, jossa keskustelemme tarvelähtöisesti. Menetelmän avulla löydät logiikan – selkeän syy-seuraus suhteen tarpeidesi ja tunteidesi välillä. Kun opimme kommunikoimaan tarpeiden kautta, niin suhteessa ei ole syytä pitää mykkäkoulua tai kiistellä. Sille ei ole yksinkertaisesti enää tarvetta!

Rohkeasti rakkaudessa -menetelmän avulla matkaamme kohti pysyvää muutosta, joka näkyy omassa asenteessamme. Muutaman viikon rakkauspöhnän, joka parisuhdekursseilla usein saavutetaan, sijasta menetelmämme asettuu arkeenne käytettäväksi loppuelämänne ajaksi.

Jos haluat rakkaudellisemman parisuhteen ja haluat oppia ymmärtämään suhteenne molempia osapuolia, niin tule mukaan Rohkeasti rakkaudessa -parisuhdekurssillemme. Emme lupaa elämän muuttumista täydelliseksi, mutta lupaamme, että kommunikaationne ja itsetuntemuksenne paranee huomattavasti seuraamalla kahdeksan viikkoa kestävää nettikurssiamme. Tosin saimme juuri palautteen kurssistamme, että parisuhde tuntuu sadulta verrattuna entiseen riitelyyn ja kommunikaatiovaikuksissa rypemiseen.

Tule mukaan!