Meidän minuutti

Onko parisuhteesi, kuin Päiväni murmelina elokuvasta? Jokainen päivä on samanlainen ja toistaa samaa kaavaa. Asiat tehdään samalla tavalla, mutta silti odotetaan eri lopputulosta. Eikö olekin mieletöntä?

 

Tämän harjoituksen tarkoitus on katkaista murmelointi parisuhteessa. Mikäli päivitätte kuulumiset aidosti keskenänne, niin parisuhde pääsee kehittymään.

Parisuhdeminuutti

10.10.2020 | Parisuhde- ja seksuaalineuvoja Jonna Närhi

Tänään on Maailman mielenterveyspäivä, jonka teemana on kuuntelu.

Kuulin tarinan pariskunnasta, joka oli ollut vuosikymmenet yhdessä ja heidän lapsensakin olivat jo aikuisuuden kynnyksellä. Ruokapöydässä vaimo kysyi mieheltään, haluaako hän ketsuppia. Mies totesi tähän; ”Ei”. Tästä huolimatta, omasta mielestään, huolehtiva vaimo kaatoi miehensä lautaselle ketsuppia. Mies ei edes vaivautunut sanomaan asiasta mitään, vaan painoi hartiansa alas ja alistui tilanteeseen.

Pitkässä suhteessa käy usein näin. Asetelmat voivat olla miten päin hyvänsä ja oletuksia on varmasti molempiin suuntiin, mutta pysytään tässä konkreettisessa esimerkissä. Mies on saattanut oikeastikin tykätä ketsupista, silloin kun pariskunta aloitti yhteisen taipaleensa. Tämä on iskostunut vaimon takaraivoon ja sehän on vain palvelus, kun hän tarjoilee ketsupin. Ongelma on tietenkin siinä, että todellisuudessa siitä oli 25 vuotta aikaa, kun mies varsinaisesti nautti ketsupin mausta.

Automaatioita on hyvä välillä ravistella. Yleensä ihmiset tarkoittavat tekemisillään hyvää, etenkin läheisissä suhteissaan, vaikka toinen osapuoli kaipaisikin jotain muuta.

Työssäni parisuhde- ja seksuaalineuvojana kohtaan usein kuuntelemattomuutta, joka voi johtua monesta eri syystä.

Taakat saatetaan kantaa yksin. Vaikka tämä kuulostaa urhealta, pidemmällä tähtäimellä tämä on tuhoisaa. Oma onnellisuutesi vaikuttaa suoraan parisuhteesi onnellisuuteen. 

Osa pareista tarvitsee myös harjoitusta toisen kuuntelemiseen. Varsinkin pitkissä suhteissa toimimme usein oletusten perusteella – emmekä sen perusteella, mitä toinen oikeasti sanoo.

 

Minuutin harjoitus!

Tässä on kaikille pareille kuunteluharjoitus, jonka haasteellisuus saattaa yllättää.

Tehtävä kuulostaa helpolta, mutta onko se sitä sittenkään. Kysy kumppaniltasi mitä hänelle kuuluu. Ota ajastimella aikaa, jolloin kuuntelet mitä toinen sinulle kertoo. Kuuntele minuutti hiljaa, keskeyttämättä. Tämän jälkeen vaihtakaa vuoroja toisinpäin.

Esimerkiksi näitä asioita voitte käydä läpi:

Mitä parisuhteeseenne kuuluu?

Mitä itsellenne kuuluu? 

Oletteko tyytyväisiä, haluaisitteko muuttaa jotain työssä, harrastuksissa, kotona…

Oletteko tyytyväisiä seksielämäänne, haluaisitteko muuttaa siinä jotain tai kokeilla uutta?

Mitä haluatte? Mistä unelmoitte?

Tekikö mieli kommentoida toisen juttuja? Tämä harjoitus opettaa kuuntelemaan, emme voi hyökätä toisen ajatuksiin harjoituksen aikana. Tämä pitäisi ottaa mukaan arkeen, jotta oikeasti kuuntelisimme toista keskeyttämättä, tai että toisimme omia ajatuksia toisen ajatusten päälle. On tärkeää välillä puhtaasti kertoa toiselle omat ajatukset ulos. Näin myös opimme toisistamme uusia asioita, sen sijaan että toimimme oletusten mukaan.

Useille meistä on myös vaikea kertoa, peräti minuutin ajan, mitä meille kuuluu! Varsinkin perhearjessa ajatukset pyörivät muiden tarpeiden ja suorittamisen ympärillä, ettemme edes ajattele omia kuulumisiamme.

Ehdottoman väärä vastaus tähän tehtävään on, että kerrot mitä kuuluu kissallesi, koirallesi, lapsillesi tai kumppanillesi! Muistakaa vastata kysymykseen!

Antoisia arjen hetkiä. Kuunnelkaa toisianne.

Heräsikö ajatuksia? Kerro se meille!

1 + 5 =