Myrkkytynnyrin vangit:

Parisuhdekurssin avulla parempi versio suhteesta – ja omasta itsestä

24.6.2020 | Eliel Arkki

Pasin ja Petran suhde oli kestänyt viisi vuotta. Pari ensimmäistä vuotta meni rakkauden huumassa, mutta vähitellen suhteesta katosi kipinä ja suhde arkistui.

Uusperheessä kaikki, myös lapset, kärsivät aikuisten alati huononevista väleistä. Väsymys, stressi ja ajan puute saivat Pasin vetäytymään ja Petran hermostumaan. Pasi pakeni iltaisin sohvalle ja Petra päästeli suustaan ilkeyksiä. Ymmärtäähän tuon – huono yhteys tekee meistä vihamielisiä toisillemme, kun kadotamme kosketuksen todellisiin tarpeisiimme.

Vaikka suhteessa oli myrkyllisiä merkkejä jo ulkopuolistenkin silmin, pinnan alla kupli vielä enemmän. Jälkeenpäin Petra kertoi harkinneensa eroa ihan vakavasti. Pasilla ero ei käynyt varsinaisesti mielessä, olihan hänellä yksi avioero jo takana, eikä hän halunnut samaa kokea toista kertaa. Siitä huolimatta Pasi kuvaili tuon hetkistä ympäristöä myrkylliseksi tynnyriksi. Melko vahva kielikuva, mutta vain tiedostamalla asiat, voimme tehdä muutoksen.

Negatiivisuuden kierre oli suhteessa päällimmäinen asia. Molemmat osapuolet olivat tyytymättömiä toisiinsa – ja itseensä. Eihän tämä ollut paras versio parisuhteesta. Tämä ei ollut sellainen versio toisesta ihmisestä, joka vei viisi vuotta sitten jalat alta pelkällä olemassaolollaan. Tässä hetkessä kumpikaan osapuoli ei tuntenut edes itseään sellaiseksi ihmiseksi, joka haluaisi olla.

Molemmista tuntui, että heillä on liikaa kannateltavaa arjessaan ja he reagoivat siihen syyttelemällä toisiaan. ”Tee edes jotain”, syy oli aina toisen. Vastuuta molempien tuntui olevan vaikea ottaa, kun jo valmiiksi tuntui siltä, että arjen venytys vei äärirajoille.

Todellisuudessa Pasi ja Petra kaipasivat molemmat tukea toisiltaan, mutta kumpikaan ei tiennyt enää, miten sitä olisi toiselta saanut.

Intohimohuoltamon parisuhde- ja seksuaalineuvoja Jonna Närhi kertoo mistä suhteessa usein kiikastaa.

Rohkeasti rakkaudessa – helppo parisuhdekurssi rakastamisen vaikeudesta avasi yhteyden

Pasi ja Petra osallistuivat Intohimohuoltamon Rohkeasti Rakkaudessa pilottikurssille. Aloite kurssille osallistumisesta tuli Petralta. Pasi oli melko skeptinen parisuhdekurssin suhteen – eivätkö ne ole jotain lässytystä, jossa lopulta mies todetaan syylliseksi? Jo ensimmäisen kurssiviikon aikana selvisi, että tämä parisuhdekurssi oli hyvin käytännöllinen ja harjoitusten lisäksi avasi uudenlaista ajattelumaailmaa, jossa molemmat aikuiset ovat vastuussa omasta ja parisuhteensa hyvinvoinnista.

Kurssin työkalujen myötä pariskunta huomasi pian olevansa samalla puolella ja että heillä on yhteisiä tavoitteita. Pasia kurssi miellytti erityisesti käytännöllisellä lähestymistavalla, jossa työkalut olivat selkeästi selitettyinä. Ratkaisun avaimia suhteen lukkoihin pääsi kokeilemaan jo samana päivänä mitä harjoituksia annettiin.

Jo ensimmäinen viikko kurssilla muutti parin uskoa suhteeseen. Pian Petra koki, että hän alkoi tulla nähdyksi, sekä kuulluksi ja että Pasi vihdoin alkoi ymmärtämään häntä. Pasi kertoi oivaltaneensa melko pian kurssin aikana sen, että hän voi siirtyä suhteen matkustajan paikalta ohjaajan penkille. Olihan hänellä nyt vihdoin konkreettisia työkaluja siihen, miten parisuhteesta ja omasta elämästä tulee matka, jossa turtumus vaihtuu innostukseen.

Pienellä paikkakunnalla asusteleva pari varasi myös kaksi yksityisaikaa parisuhde- ja seksuaalineuvojaltamme Jonna Närheltä. Näin ongelmiin päästiin pureutumaan vieläkin yksilöllisemmin etäyhteyden kautta.

Pasi kertoi, että kurssin aikana uudestaan syttynyt liekki on pysynyt yllä ja että hyvä kommunikaatio on auttanut myös makuuhuoneen puolella. Pasin kertoman mukaan vaimo ei puhu enää hepreaa. Aikaisemmin suhteessa aika ja virta valui riitelemiseen, mutta nyt energia on käytettävissä suhteen kehittämisen lisäksi kaikkeen muuhun, mihin elämässä sitä tarvitsee. Pasi kertoi yllättyneensä siitä, kuinka pienillä teoilla suhteen sai takaisin toimivaksi.

Petra näkee yhteisen tulevaisuuden Pasin kanssa kirkkaana, eikä harkitse enää eroa. Petran mielestä he ovat onnistuneet elvyttämään tuhon partaalla olleen suhteensa kurssin neuvoilla ja sillä että harjoitteet on myös otettu tavaksi. Petra kiitteli kurssisisällön selkeyttä, joilla miehenkin sai mukaan käytännön harjoitteisiin. Petran mukaan myös lapsista huokuu parisuhteen parantunut laatu, kotona tunnelma on rento ja myös lapsilla on vähemmän sanaharkkaa keskenään.

Pari toteaa, että jokaisen parin tulisi panostaa suhteeseensa edes yhden parisuhdekurssin verran ja että Rohkeasti rakkaudessa parisuhdekurssi avasi heille täysin uudenlaisen yhteyden.

 

Kiitos Petralle ja Pasille rohkeudesta kertoa tarinansa haastattelussa!

Jonna Närhi

~ Viestintäkouluttaja Eliel Arkki Intohimohuoltamosta