Käsikirjoituksen petettyä

Työni on suureksi osaksi asiakkaiden kuuntelua, jossa minä itse en ole pääosassa – vaan asiakas.

Silti, mikäli kaikki olisi aina ollut itselläni melko mukavasti, en usko, että voisin auttaa.

 

Jonna Närhi, parisuhde- ja seksuaalineuvoja

9.10.2020 | Parisuhde- ja seksuaalineuvoja Jonna Närhi

Olen kuullut sanottavan, että asiakkaan kanssa voi päästä vain niin pitkälle, kuin itse on päässyt.

Tämä on aivan totta!

Oma elämäni ei ole mennyt käsikirjoituksen mukaan ja koen, että minun olisi vaikea auttaa ihmisiä, jos en itse olisi koskaan kokenut mitään vaikeuksia, sekä vaihtelevia elämäntilanteita. Selviytymiseen ja eteenpäin menemiseen on aina löytynyt työkalut.

Lopulta kukaan meistä ei selviä elämästä kuivin jaloin.

Raastavin kokemus elämässäni on ollut kahden lapseni menettäminen perinnölliseen sairauteen. Menetykset johtivat minut lopulta nykyiseen ammattiini. Lasten kuolemat saivat elämänarvoni hieman toisenlaisiksi ja halusin tehdä työtä, joka on merkityksellisempää ja jossa voin auttaa muita.

Ensimmäinen pitkä parisuhteeni kesti 19 vuotta, jonka aikana sain 5 lasta, joista kolme eläväistä siivittää arkeani bonuslasteni lisäksi.

Puhumattomuus parisuhteessa sai minut etsimään uusia keinoja, joilla luoda yhteyttä toiseen. Nämä työkalut eivät ehtineet ajoissa tuohon suhteeseen. Päätin tuolloin, että aion silti löytää työkalut, joilla parisuhteen kommunikointi ja yhteyden luominen helpottuu. Tein paljon töitä ja opintoja asian eteen.

Myöhemmin löysin uuden kumppanin, jonka kanssa olen ottanut nämä työkalut käytäntöön, ja yhteytemme on aivan eri tasolla kuin vanhassa suhteessani. Tasavertainen ja kunnioittava parisuhde on mahdollista luoda. Apua ongelmiin kannattaa hakea mieluummin ajoissa kuin siinä viime tipassa, kun toisen jalka on jo oven raossa lähdössä pois.

Parisuhteen ylläpitäminen ja huoltaminen pitäisi olla yhtä tärkeää kuin vaikkapa lapsista huolehtiminen.

Suurin oppini on ollut, että elämässä ei voi ikinä epäonnistua, jos muistaa seuraavan:

”Onnistun tai opin!”

Koen oppivani edelleen, joka päivä. Kohdatessani ihmisiä työssäni, parisuhde- ja seksuaalineuvojana, kaikki kokemani, myös julmimmat asiat, auttavat minua ymmärtämään paremmin sen, ettei kenenkään meidän elämämme ole pelkkää paraatimarssia.

Elämässä tulee vastaan kaikenlaista. Silti kaikesta voi selvitä eteenpäin. Valta on meillä itsellämme, kyse on siitä löytyykö meiltä oikeat työkalut ja asenne.

~ Jonna

Heräsikö ajatuksia? Kerro se meille!

7 + 2 =