Parisuhde voimavaraksi: Karanteenispesiaali, osa 2

Menikö tunteisiin?

30.3.2020 | Jonna Närhi, parisuhde- ja seksuaalineuvoja

Tämä on Intohimohuoltamon Parisuhde voimavaraksi: Kartanteenispesiaalin toinen osa. Toivottavasti ensimmäinen osa antoi hyödyllisiä työkaluja ja perspektiiviä parisuhteen ja perhe-elämän vahvistamiseksi.

Nyt käsittelemme ristiriitatilanteita, joita jokaisessa parisuhteessa tulee vastaan. Meneillään oleva aika ei sinänsä tuo mitään uutta meistä esille, mutta korostaa ja kärjistää herkemmin tunteidemme huippuja.

Mitä pienemmät piirit, sitä suuremmat tunteet.

Aloitetaan!

Me vastaan ongelma

Tunteet ovat aina tosia, koska ne ovat omakohtainen kokemus, eivätkä kenenkään muun. Tunteet tulevat meistä itsestämme, vaikka ympäristö niihin vaikuttaakin. Vastuun ottaminen omista tunteistamme kuitenkin kuuluu loppupelissä vain ja ainoastaan meille itsellemme. Tietenkin parisuhteessa tulee huomioida toisen tunnetilat ja tukea toista, mikäli toinen kaipaa ymmärrystä tai lohtua. Voit olla toiselle olkapäänä, mutta tunnemyrskyyn ei tarvitse tempautua mukaan. Nämä ajat kaipaavat positiivisuutta, joten kannatelkaamme toisiamme silloin, kun siihen itse pystymme. Tästä seuraa Hyvän kehä, jota käymme myöhemmissä kurssikirjeissämme läpi.

Ristiriitatilanteissa syyttely (ja itsesyyttely) kannattaa jättää pois. Keskity siihen mikä saa sinut tuntemaan juuri näitä tunteita. Kun pystymme analysoimaan omia tunteitamme, ymmärrämme itseämme paremmin ja tunteiden hallinta helpottuu. Mikäli tuntuu siltä, että tunteiden läpikäyminen on hankalaa, kannattaa vetää vähän happea ja ottaa etäisyyttä. Kokeilkaa sitten uudestaan, kun tunteiden kärjet ovat hieman laantuneet. Kun olemme saaneet tunteemme hallintaan, saamme perspektiiviä asioihin ja pystymme konkreettisesti ratkaisemaan ongelman/ristiriidan.

Muovailuvahateoria

Asiaa ei ole väännetty rautalangasta, vaan muovailuvahasta. Videolla yksinkertaistamme ongelmanratkaisun parisuhteessa.

Aikuisten oikeasti – kasvetaan aikuisiksi

Meneillään oleva kriisi menee meillä kaikilla ihon alle. Meidän aikuisten on nyt oikeasti kasvettava aikuisiksi ja kohdattava omat tunteemme. Se ei tarkoita sitä, että tunteisiin tarvitsisi jäädä vellomaan, mutta kun tunnistat tunteen ja käyt sen läpi, itseksesi tai kumppanisi kanssa, niin asiat saavat oikeammat mittasuhteet.

Me suomalaiset ajattelemme usein, että tunteellisuus on jollain tavalla merkki heikkoudesta, vaikka asia on päinvastoin! Tunteiden käsittely tuo rohkeutta, niin sodassa kuin rakkaudessa. Tunteissa vellominen ja niiden käsittelemättömyys jättää meihin haavoittuvaisuuksia.

Nyt ei ole kuitenkaan paras hetki kaivaa kipeimpiä asioita esille menneisyydestä, vaan keskitytään siihen hyvään mitä meillä on tässä hetkessä ja mihin me voimme vaikuttaa juuri nyt.

Maailmassa ei ole muuta hetkeä, kuin tämä.

Harjoitukset käytäntöön vietäväksi

 

1. Turvasana

Mitä ihmettä? Tätä voitte käyttää muussakin yhteydessä, mutta nyt on kyse turvasanasta, jolla saamme aikalisän ristiriitatilanteessa. Miettikää yhdessä sana, joka ei ole käytössä jokapäiväisessä puheessa, jotta osaatte reagoida siihen. Kun turvasana sanotaan, molempien täytyy tällöin antaa aikalisä. Sopikaa säännöt, jotka sopivat teille, temperamentteja kun on erilaisia. Poistutteko eri huoneisiin, hiljennyttekö minuutiksi vai pitääkö käydä huutamassa tyynyä purien. Aikalisän jälkeen on helpompi palata oikean ongelman pariin ja ratkaista se yhdessä.

2. Me vastaan ongelma

Seuraavan kerran kun teillä tulee ristiriitatilanne, niin koittakaa muistaa, että te olette ongelman samalla puolella ja taistelette yhdessä ongelmaa vastaan. Älkää asettuko ongelman eri puolille, vaan pitäkää kiinni tiimihengestänne.

3. Palkitkaa itsenne aikuisuudesta

Muistakaa kiittää itseänne ja toisianne, kun saatte ristiriidan ratkaistua, kuten aikuiset. Olette hyvä tiimi! Sanokaa se ääneen.

Jonna Närhi

~ Parisuhde- ja seksuaalineuvoja Jonna Närhi Intohimohuoltamosta